- Volkslied
De tekst van het volkslied is geschreven door Andrei Mureșanu. De muziek is gecomponeerd door Anton Pann. Sinds 1848 is Deșteaptă-te, române! een geliefd lied in Roemenië, dat hun moed gaf tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en in de eerste en tweede wereldoorlog. Tijdens de staatsgreep van 23 Augustus 1944 werd het lied spontaan uitgezonden op alle radiozenders en door iedereen meegezongen. Nadat koning Michael moest aftreden op 30 December 1947,werd Deșteaptă-te, române! verboden. Op 22 December 1989 tijdens de revolutie, klonk het lied weer. Het is sindsdien weer het nationale volkslied geworden.
Ontwaak, Roemeen, uit de slaap van de dood
Waarin de barbaarse tirannen je hebben gedwongen
Nu of nooit: bouw jezelf een andere toekomst
Waarvoor zelfs de wreedste vijanden voor neerknielen
Het eerste couplet van het volkslied in het Nederlands
-Vlag
De vlag van Roemenië is een vlag met verticale strepen en de kleuren blauw, geel en rood. De kleuren hebben te maken met de Roemeense geschiedenis. Deze drie kleuren werden aangenomen op 27 december 1989. De echte vlag is ontworpen door Petrache Poenaru, op basis van de Franse vlag.Toen Vladimirescu's leger in 1848 Boekarest binnentrad, werd de vlag voor het eerst gebruikt.
- Wapen
Het wapen van Roemenië werd op 10 september 1992 goedgekeurd door het Roemeense parlement. Het is gebaseerd op het wapen dat het Koninkrijk Roemenië tussen 1922 en 1947 in gebruik had. Het wapen laat een adelaar zien met een kruis in zijn snavel en een scepter en zwaard in zijn klauwen. Ook zijn de drie kleuren van de vlag in het wapen te zien.
- Taal
De officiële taal van Roemenië is het Roemeens. Het Roemeens is een Romaanse taal en heeft daarom overeenkomsten met het Frans, Italiaans en Spaans. De taal stamt af van het Latijn. Er worden ook nog andere talen gesproken in Roemenië bijvoorbeeld Turks, Hongaars, Russisch, Tataars, Romani.
Een woordje Roemeens:
Mama – mamă ik – eu
Papa – tata Ja – da
Opa – bunicul Nee - №
Oma – bunica Hallo - Bună ziua
Huis – casa WC – Toaletă
- eten en drinken
Een Roemeense maaltijd draait voor een groot deel om vlees. Er wordt vaak schapenvlees of varkensvlees gegeten. Iedere regio heeft zijn eigen soort eten.
Enkele Roemeense gerechten zijn:
- zure soep
- Mămăligă, een soort maïsbrij
- Sarmale met Smântănă, koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst
- Pastramă (Pastrami), vaak gemaakt van schapenvlees
- Papanasi, een toetje van deeg, met room en jam eroverheen gegoten.
Ciorbă is gemaakt van rundermaag en orgaanvlees. mmmmmmmmmmmmmm
De nationale drank țuică is een alcoholische drank en wordt meestal gestookt van pruimen. Vooral op het platteland in Walachije is țuică erg populair en palinka, een sterke vorm van țuică, is meer populair in het noorden van Roemenië. Vooral wijn, maar ook bier wordt veel gedronken in Roemenië. De meest gedronken wijn is rode wijn. Iedere streek kent zo zijn eigen wijnsoort. De meeste wijn wordt gemaakt in het zuiden van de regio Moldavië. Roemenen zijn koffieleuten, ze kunnen over een kopje heel lang doen.
- tradities
-
Verjaardagen
Als er in Roemenië iemand jarig is wordt er gezongen en getrakteerd. ‘Multi ani traiesca’ is de Roemeense versie van ‘Lang zal ze leven’. In dorpen komen familie en buren langs, in steden worden soms hele restaurants afgehuurd om een verjaardag te vieren. Het platteland houdt zich vast aan de tradities. In de stad kiest men meer voor de moderne, individuele levensstijl.
-
Huwelijk
Een bezem aan je schutting hangen betekent dat in je huis een huwbare dochter woont. Op een bruiloft op het platteland wordt soms het hele dorp uitgenodigd.
-
Begrafenis
Bij een begrafenis loopt het hele dorp achter de kist als laatste eerbetoon.
-Onderwijs
De scholen in Roemenië zijn vaak slecht onderhouden of oud. De verwarming doet het niet altijd en leraren krijgen veel te weinig betaald. Veel leraars hebben nog een baan of geven bijles om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Soms staan er te weinig scholen in een wijk, dorp of stad. Dan gaan kinderen in groepen naar een groep ’s ochtends en een andere groep ’s middags. Overblijven op school doen ze nooit. Kinderen eten een uitgebreide warme maaltijd als ze thuis komen uit school. Eerst zitten ze één, twee of drie jaar op de kleuterschool. En als ze 7 worden gaan ze naar de bassischool. Dit duurt 8 jaar en is gratis. De bassischool is verplicht maar veel mensen houden zich daar niet aan. Aan het eind van de bassischool doen de kinderen een vaardigheidsexamen. En als je geslaagd ben mag je naar de middelbare school. Op de middelbare school heb je 4 of 5 klassen. Aan het einde van je opleiding heb je 5 examens. Als je slaagt kan je ergens anders verder studeren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb