- natuur

De Karpaten verdelen Roemenië in drie landstreken: Transsylvanië, Walachije en Moldavië. Langs de kust, bij de Donau, ligt de Dobroedzja. Het zuiden van Roemenië bestaat vooral uit de Beneden - Donauvlakte. In het midden van het land is er een hoogtevlakte. Het uiterste westen van Roemenië bestaat ook uit een vlakte, de westervlakte.

In het noorden van de Dobroedzja is de grootte Donaudelta. Deze delta is rijk aan vogels en vissen. De grootste rivier is de Donau Aan de Donau liggen ook belangrijke havensteden.

- Klimaat

Roemenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. De gemiddelde tempratuur in de winter is −3 °C en in de zomer tussen 22 en 24 °C. er zijn veel verschillen in tempratuur, wegens de bergen in het midden, vlaktes in het zuiden, oosten en westen, de Atlantische Oceaan in het westen en de Middellandse Zee in het zuiden. De koudste temperatuur gemeten is −38,5 °C.

Het hoogste punt van de Karpaten is de Moldoveanu (2544 m).

Natuurrampen komen heel soms voor. De ergste aardbeving was in 1977. In 2005 en 2006 waren er verschilde overstromingen.

-Fagarasgebergte

- Het Fagarasgebergte is het hoogste gebergte van Roemenië. Het ligt in de Zuidelijke Karpaten. De hoogste berg in het gebergte is de Moldoveanu. De Moldoveanu is 2544 meter hoog, en ook de hoogste berg van Roemenië. In het Fagarasgebergte zijn schitterende landschappen met gletsjermeren. In het gebied groeien veel inheemse planten en leeft de Roemeense bruine beer.

- Het gletsjermeer Baleameer ligt op een hoogte van 2040 meter in het Fagarasgebergte. Het Baleameer heeft een oppervlakte van 4,65 hectare, een lengte van 360 meter en een breedte van 190 meter. Er ligt ook een schiereiland in het Baleameer.

-De Donau

De Donau is de belangrijkste rivier in Roemenië. De Donau heeft in Roemenië een afstand van 1075 kilometer. De Donau komt binnen in het westen van Roemenië en verlaat bij de Zwarte - Zeekust Roemenië weer. De Donau - Delta is op de plek waar de Donau in de Zwarte zee stroomt. De Donau splitst zich in drie grote armen die door het Deltagebied de Zwarte Zee bereiken. De Donau Delta is 4340 km2 in Roemenië. Andere rivieren in Roemenië komen altijd uit in de Donau.